Er komt een nieuwe animatie (+ lesbrief) over natuurgedichten

Wat betekent het om te dichten over de natuur? Wie is er aan het woord? En over wie gaat het: de mens, de natuur of de band tussen mens en natuur?

Nieuwe animatie

Na Mariken (over de receptiegeschiedenis van Mariken van Nieumeghen) en De rijmende robot (over Tonke Dragt en Paul van Ostaijen) komt er binnenkort een nieuwe animatie! Naar aanleiding van de poëzieweek 2022 maak ik samen met Gerda en Bart Lenstra (vormgeving) en Allard Amelink (voice-over en geluid) een animatie over natuurgedichten.

Poëzieweek 2022

Het thema van de Poëzieweek 2022 is natuur. Dit leek ons bij uitstek een geschikt thema om ook de historische letterkunde onder de aandacht te brengen van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Hoewel klimaatdichters een eigentijdse beweging zijn, heeft het dichten over de natuur een lange geschiedenis. In deze animatie gaan we daarom terug in de tijd en maken leerlingen kennis met gedichten van Guido Gezelle, H.H. ter Balkt en Vasalis, maar ook ‘O Denneboom’ en De eik was hier komen aan bod. Het wordt, kortom, een intertekstuele reis door de canon die leerlingen laat ervaren wat natuurgedichten zijn en hoe je ze kunt lezen.

De animatie vormt een aanvulling op de literatuurgeschiedenispagina over milieu en klimaat in de literatuur en zal voorzien worden van een lesbrief die gericht is op leerlingen in de onderbouw.

Deze animatie komt tot stand dankzij een subsidie van de Taalunie en Stichting Lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *